Éčka - jak se orientovat
Článek i seznam éček jsem si půjčila z deníčku naší diskuze o látkových plenkách. Poshromáždila Inish:))
Citliví lidé mohou mít na některá éčka alergické reakce, projevující se v široké škále zdravotních problémů, jako jsou ekzémy, kopřivka, astma, migrény, poruchy vidění, hyperaktivita, zažívací problémy atd., přičemž onen člověk ani jeho lékař nemusí mít vůbec potuchy o původu oněch zdravotních problémů.
Někdy se možná vyplatí utratit o něco víc peněz za potraviny "BIO," tedy potraviny vyrobené z produktů ekologického zemědělství, při jejichž dalším zpracování bylo použito pouze přírodních cest, a neměly by proto obsahovat přidané chemické příměsi. Další možností je uvědoměle eliminovat potraviny obsahující vytypované "podezřelé" látky, to znamená vzít si k nákupu jejich seznam a strávit v obchodě 3 hodiny studiem složení výrobků.. trochu otročina, ale třeba si ty největší drijaky rychle zapamatujeme a půjde nám to za chvíli samo. :o)
Nerada bych u někoho vzbudila paniku či snad nastartovala fobii z potravin zakoupených v našich mini-, super-, hyper- a mega- marketech.. nicméně nakupovat s uvědoměním a sledovat, co že to za látky posílám svému tělu, může mít někdy zásadní dopad zdraví mnohých z nás..
Éčka, na které se nejčastěji vyskytují alergie http://www.uzpi.cz/adresar/pris-Alergie.htm
Některá aditiva jsou zcela neškodá - např. E 100 je přírodní žluté barvivo kurkumin; ani emulgátor E 471 není škodlivý. Horší je E 223, což je disiřičitan sodný, který se přidává do bramborové kaše nejen kvůli konzervaci, ale aby brambory nehnědly. Tato látka rozhodně neškodná není - stejně jako oxid siřičitý, který se s oblibou přidává do sušeného ovoce či vína (do červeného 160 - 210 mg SO2 na litr, do bílého 210 až 260 mg). Někteří lidé kvůli tomu mají alergii na víno či trpí bolestmi hlavy (hlavně z nekvalitních, silně sířených vín). Kyselina benzoová a sorbová jsou další konzervační látky, které moc neprospívají zdraví. Konzervují se jimi nealkoholické nápoje, džemy, chléb s delší trvanlivostí, kečupy, hořčice. Naštěstí máme možnost koupit si výrobky, které je neobsahují. Místo běžného džemu s kyselinou benzoovou se prodává Extra džem, konzervovaný pouze cukrem a vyšším podílem ovoce. Pochopitelně je dražší, ale zato chutnější. Potraviny obsahující kyselinu benzoovou by rozhodně neměly konzumovat děti do tří let. A ani pro dospělé to není to pravé ořechové, protože tato kyselina je totiž podezřelá z rakovinotvorných účinků. Většina takovýchto konzervantů se dá nahradit sterilizací.
U nás jsou různé chemikálie v potravě dovoleny. V jiných státech tomu tak být nemusí. Hodně zavádějící je to, že výrobci ani členové týmu, který látky povoluje, nepočítají s tím, že za den sníte pouze jeden výrobek ve kterém jsou tyto látky obsaženy. Jenomže normální člověk většinou nesní jen jednu potravinu denně, a tak své tělo zásobujeme škodlivými látkami a ani o tom nevíme. Výzkum také nebere v potaz, že osoby s hodně atypickými stravovacími návyky mohou být zasaženy více. Průměrný spotřebitel se nemusí obávat nadměrné konzumace škodlivých látek, ale například velký milovník uzeného, který nakupuje pouze u výrobce, jenž používá maximální povolené dávky přísad, už ohrožen být může.
Celý článek http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=368
Další.. http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2005022301
http://www.ordinace.cz/serialy/ecka-v-potravinach/
Ne všechna éčka (přídatné látky) v potravinách jsou škodlivá. Některá z éček jsou neškodná. Jiná naopak mohou mít nepříznivý vliv na zdraví člověka, který je konzumuje. Mohou být příčinou nejrůznějších zdravotních potíží od alergie až po vznik rakoviny.
Při stanovení bezpečného množství přídatné látky v potravině je toto množství určeno pro jednu dávku přídatné látky na den, málokdo z nás však jí pouze jedno jídlo denně, takže ve skutečnosti může člověk toto množství v několika jídlech překročit.
Dalším nebezpečím je skutečnost, že v různých potravinách jsou různé přídatné látky. Testy jaký mají jejich kombinace vliv na lidské zdraví se neprovádějí.
Dalším závažným nedostatkem testů, při kterých jsou zkoumány účinky éček na lidský organismus je fakt, že zatímco člověk je vystaven účinkům éček v potravě celý život, testy, jak působí éčka na lidský organismus dlouhodobě se neprovádějí.
Na závěr... používejte hlavu, studujte etikety a věřte, že děláte co můžete.
Kopíruju sem článek co se mi líbí... E... Co to vůbec je?Do mnoha potravin se běžně přidávají látky, které prodlužují jejich trvanlivost, zvýrazňují barvu, zvyšují nebo regulují kyselost, mají zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru. Všechny tyto látky se odborně nazývají aditiva a jsou označovány velkým E a mezinárodním číselným kódem. Jejich seznam je výrobce povinen uvést na obalu výrobku. Pořadí je dáno sestupně, dle obsaženého množství. Přídavné látky se obvykle nesmějí používat pro výrobu nezpracovaných potravin - medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, pasterovaného nebo sterilovaného mléka a smetany, neochucených kysaných mléčných produktů, neinstantní kávy a čaje. I tady však existují výjimky.
E... jed, nebo fáma?Okolo „éček“ se vede mnoho sporů - setkáme se s názory, že jíst aditiva je normální a že to moderní doba žádá. Kdybyste se však pídila hlouběji, zjistíte, že často pocházejí z institucí, které mají zájem, aby se vesele konzumovalo. Na druhém pólu jsou radikální názory ekoaktivistů, že všechna éčka jsou prudké jedy a že máme jíst jen věci vypěstované na vlastním záhumenku. Postupujte zlatou střední cestou. Informujte se, nepodceňujte názory odborníků, hledejte alternativy... Ne všechna éčka jsou totiž škodlivá. Pod kódem E100 se skrývá přírodní žluté barvivo z kurkumy, které může být pro organismus příznivé. Ani E101 riboflavin či E300 kyselina askorbová nejsou nijak škodlivé, ba naopak. Pod čísly E290 se skrývá balicí plyn oxid uhličitý, E948 je zase kyslík. Těch také není třeba se moc obávat. Horší už je to s velmi rozšířeným oxidem siřičitým. Jestli jste si ještě včera pochutnávala na „zdravém“ sušeném ovoci ze supermarketu, vězte, že sířené sušené ovoce patří mezi silně chemické potraviny! Oxid siřičitý může způsobovat bolesti hlavy a podráždění dýchacího i zažívacího ústrojí. Když dožijeme podobnou reakci, můžeme tvrdit, že máme štěstí - tělo dává najevo, že tohle tedy ne. Avšak co se neprojeví hned, může se uložit na později. U někoho může dojít vlivem hromadění éčkových toxinů k bujení zhoubných nádorů - obzvláště nebezpečná, až karcinogenní éčka jsou E954 sacharin, E123 amarant, E113, E142, E213-217, E239... E210 kyselina benzoová, která je v oblíbených hořčicích, zase zhoršuje průběh reakcí alergikům. Dalším zaručeným éčkovým dopingem je obídek v čínské restauraci - možná jste si už všimla, že všechna čínská jídla mají jakýsi chuťově i aromaticky jednotný podtext. Bývají dochucována éčkovými glutamáty, které jsou ve větším množství toxické, nedoporučují se dětem do šesti let. „Zaéčkované“ jsou také veškeré průmyslově vyráběné uzeniny a salámy. Chemikálie se ukládají i v molekulách tuků a mohou být příčinou celulitidy. Proto na „pomerančovou kůru“ trpívají i štíhlé ženy. Mimochodem - proč je tak těžké se celulitidy zbavit? Protože jsme si na ní dlouho a pečlivě pracovaly! Léta ukládání toxinů nelze jen tak přes noc „přemazat“ zázračným krémem. Vzpomeňte si na kvanta barevných „komunistických“ cukrátek a zmrzlin (nechceme vám kazit sladký život, ale „zmrzky“ jsou éčkovými královnami). Dobou éček trpí i naše děti. Všeobecně se ví, že dětský organismus je ještě velice čistý a citlivý na vnější vlivy.Předpokládá se, že právě u dětí se nežádoucí účinky chemických éček mohou neblaze projevovat. Někteří lékaři se domnívají, že nadměrná konzumace sladkostí a limonád může být příčinou dětské hyperaktivity či depresí. Dobrá možnost, jak zabránit ukládání toxinů ve vašem těle i tělíčkách vašich dětí, je radikálně změnit jídelníček. Nemusíte chodit s papírkem, na kterém bude seznam škodlivých éček, ale chemikáliím v potravě se můžeme vyhnout třeba při nákupu základních surovin k přípravě vlastních jídel. Vyhýbejte se konzervám, hotovkám nebo polotovarům, které bývají těchto látek plné. Na „chemické“ potraviny obvykle může upozornit podezřele nízká cena nebo vysoká trvanlivost, výrazná a nepřirozená barva. Jídlo z fastfoodů také nepatří k nejpřírodnějším - nenechte si ujít dokumentární snímek Supersize Me, ve kterém si odvážný americký dobrovolník projde doslova peklem - po dobu jednoho měsíce konzumuje pouze jídlo z řetězcových fastfoodů. Jeho zdravotní stav sledují lékaři a po skončení experimentu vychází kromě výrazného zhoršení zdraví i psychického stavu jedlíka najevo, že bude-li pokračovat v tomto duchu ještě nějaký čas, zemře do roka na otravu toxiny! Chcete-li sledovat obaly, pomůže vám poradna na www.biotox.cz/ecka, kde naťukáte příslušný kód látky a dozvíte se, co to je a jak moc je to to škodlivé. Asi největší jistotu máte u ekologických produktů, které jsou označeny ochrannou známkou bio. Tyto potraviny byly vyprodukovány ekologickým zemědělstvím a neobsahují žádné chemické příměsi. Doporučujeme experiment - zkuste po dobu aspoň čtrnácti dnů aditivy rozmazlené chuťové buňky držet na uzdě a jíst převážně přírodní a biopotraviny. Dožijete malý zázrak a sama sebe nepoznáte - budete se cítit lehčí, mysl i tělo budou pružnější a nálada radostivější.
Komentáře
Přehled komentářů
tak to je docela síla... úplně jsem se styděla jak jsem to četla... díky
Ty jo...
(Ketka a Matulín, 16. 10. 2008 13:23)